Sukralosa: opravdu bezpečná?

#1

Na webu máte odkazy na klinické studie k různým složkám Many… Mě by ale taky zajímaly nějaké studie, které se zabývají sukralosou, a vyvracejí nebo potvrzují její možné negativním účinky na střevní mikroflóru u lidí a taky vysvětlují, jaký účinek mají její metabolity. Jsou dostupné/provádějí se (nebo vy sami provádíte) nějaké rozsáhlejší testy na lidech (ne jen na jiných zvířatech)? Co je pro vás přesvědčivým argumentem, že sukralosa je bezpečná? Kolik sukralosy je ve 100 g Many?

0 Likes

#2

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Při formulaci Mana Prášku i Mana Drinku vycházíme z doporučení WHO (Světové zdravotnické organizace) i EFSA (Evropské asociace pro bezpečnost potravin) a zkušeností z klinické medicíny a složení inovujeme a přizpůsobujeme současnému poznání. Vlastní klinickou studii, kde bychom pozorovali vliv sukralosy na lidský organismus provádět neplánujeme. Její vlastnosti byly stanovené již organizacemi WHO a EFSA.

Na vaši otázku, co je pro nás přesvědčivým argumentem k námi používané sukralose bych ráda uvedla, že sukralóza patří k nejbezpečnějším a nejpoužívanějším sladidlům na trhu. V porovnání s běžným cukrem nezpůsobuje zubní kaz, neovlivňuje střevní mikroflóru a ani na ni nemá negativní vliv.

Při vývoji Many jsme v naši laboratoři testovali sladidel více (xylitol, stévii a další), nicméně žádné z nich nás svými vlastnostmi a chutí nepřesvědčila. Například xylitol má projímavé účinky a v případě dlouhodobějšího užívání Many je tedy tato možnost nevhodná. Stévie má přibližně o polovinu nižší sladivost než sukralosa. Nicméně podobná přírodní sladidla často vnášejí neobvyklý a příliš dlouhotrvající vjem sladkosti, který je při dlouhodobém užívání nežádoucí. Sukralóza je synteticky vyrobena ze sacharózy. Tři postranní hydroxylové skupiny byly nahrazeny atomem chloru. Z chemického hlediska je pravděpodobně díky této modifikaci sladidlo teplně stabilnější a tudíž při naši výrobní technologii Mana Drinku (tedy UHT), o to více akceptovatelnější.

A kolik sukralosy je ve 100 g Many? Přesnou hodnotu Vám prozradit nemůžeme, jelikož tuto informaci považujeme za výrobní tajemství. Nicméně díky její vysoké sladivosti (600x vyšší než je tomu u sacharózy) používáme jednotky miligramů na jednu porci, a proto Mana Drink a Mana Prášek mají neutrální chuť a nejsou přeslazený.

Nemůžeme vytyčovat jednotlivé suroviny, ale vnímat Manu a jakékoliv jiné jídlo komplexněji.

Pokud budete mít další dotaz neváhejte nás napsat. S přáním hezkého dne,

Veronika Holomková, tým R&D

Mana

0 Likes