Sacharidy a jednoduche cukry

Dobry den,

Chcel by som sa spytat, ci viete aky druh maltrodextrinu je vo Vasom produkte respektive aky sposob vyroby vyrobca pouzil? Taktiez, ake je jeho percentualne zastupenie v celkovom mnozstve sacharidov na jednu porciu?
Uvadzate glykemicky index ( 29 ), co je velmi nizke cislo, a vieme, ze maltrodextrin je v podstate umely cukor, prazdna kaloria s glykemickym indexom vyssim nez ma napriklad glukoza. Bavime sa o cisle nad 100.
Dakujem za odpoved

Marek

Dobrý den,

děkujeme Vám za dotaz. Veškeré suroviny nakupujeme u dodavatelů, které vzhledem k obchodnímu tajemství nemůžeme sdělit. Co se týče technologického postupu výroby těchto suroviny můžeme nastínit obecný postup.

Maltodextrin je oligosacharid, který se vyrábí ze škrobů z různých rostlinných zdrojů, především však z kukuřice, rýže, pšenice a brambor. Procesem výroby maltodextrinů je hydrolýza za pomoci enzymů následovaná purifikací. Působením enzymů na polymerní strukturu škrobu dochází k narušení α(1→4) glykosidických vazeb a k následnému vzniku kratších řetězců glukosových jednotek nazývaných dle počtu molekul oligosacharidy či polysacharidy. Při hydrolýze škrobu dochází také k odštěpování monosacharidů (glukosy). Mírou udávající procento odštěpených glukosových jednotek je takzvaný dextrózový ekvivalent. V receptuře Mana prášku a Mana drinku je použit maltodextrin s nízkým dextrózovým ekvivalentem, neboli s nízkým obsahem monosacharidů.
Pro upřesnění Mana obsahuje na jednu porci 34,7 g sacharidů a z toho 9 g cukrů, tedy obsah na celodenní porci je přibližně 170 g sacharidů a z toho 45 g cukrů. Dle posledních legislativních doporučení EFSA by měl být příjem sacharidů až 260 g na 2000 kcal, tato doporučení jsou nastavena pro průměrného jedince (70 kg).
Samotný maltodextrin má poněkud vysoký glykemický index pohybující se v hodnotách 86-106. Na tuto hodnotu, ale v komplexní potravině jakou je Mana nelze nahlížet nijak kriticky, neboť při stanovování glykemického indexu (GI) potraviny je nutné zohlednit všechny s jídlem přijaté makro- i mikronutrienty ovlivňující tuto hodnotu, tedy sacharidy, tuky a proteiny a vitamíny a minerální látky. Klinické hodnocení Many nás velice zajímá a do budoucna se tomuto chceme více věnovat. Jak jste již zmiňoval, dle výsledků naší první klinické studie Many (zde).provedené ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou UK, jsme sledovali glykemický index Many, který byl vyhodnocen jako nízky, tedy 29. Proto jsou Mana Drink a Mana Prášek (u kterého je očekávána velmi podobná hodnota GI) řazeny do kategorie potravin s velmi nízkým GI.

Zuzana, Mana

Dobry den Zuzana,

Dakujem Vam za vasu odpoved. Podla Vasich informacii, to vychadza ze cca 25 gramov tvoria sacharidy. ( Maltodextrin, a isomaltulóza - co je disacharid tvořený glukózou a fruktózou Ja tam akosi stale nevidim komplexnejsi zdroj sacharidov ( polysacharidov ) co je v zasadnom rozpore, ze by tento produkt by mal sluzit ako plnohodnotna nahrada stravy.

On je s tím “komplexním” zdrojem sacharidů celkem problém, jak jsem psal v jiném vláknu . Znovu je zde zmíněné doporučení 260g na 2000 kcal pro 70 kg jedince. V maně je cca 170g… což, je málo podle mě… Vím, že cituji z toho odkazovaného vlákna, ale hodí se to sem

já nevím no, upřímně jsem na celý ten keto-trend docela alergický, teď mě lidi ukamenujou :smiley: sto lidí, sto názorů, jednoduše je to podle mě něco, co není dlouhodobě udržitelné, více např. zde
Btw, moc nechápu, proč a jak by tělo při příjmu 170g sacharidů z Many mělo přejít na metabolismus tuků a bílkovin (což je tedy hlavní argument, proč dle Vás Mana má méně sacharidů). Aby se tohoto stavu (tedy ketózy) dosáhlo, bylo by potřeba snížit příjem sacharidů poněkud drastičtěji… třeba někam kolem 50g - zde např. i informace o krátkodobém přínosu ketodiet, ale i velké neznáme a potenciálních rizicích jejího dlouhodobého dodržování.

No a zpět k té komplexitě, já bych si hrozně přál, kdyby se Maně povedlo najít nějaký takový zdroj, co bude strukturou opravdu připomínat polysacharid. Maltodextrin se tak sice označuje, ale stejně se štěpí relativně rychle. Záleží samozřejmě, zda se jedná o maltodextrin tvoření z amylózy či amylopektinu První zmiňovaný má strukturu rovnější a je štěpen pomaleji, druhý pak má strukturu větvenou a enzymy jej štěpí rychleji. Obrázek

Taky by mě teda zajímalo, který maltodextrin Mana používá, ale bohužel to podléhá výrobnímu tajemství. Jinak ten důvod, proč se pro něj Mana rozhodla je ten, že jste u těchto chemicky izolovaných látek schopen garantovat jejich výživový potenciál - tedy, jak píšete:

je pravda, ale je nutno se na to koukat jako na komplex ingrediencí. To, že se jedná o prázdnou kalorii je zároveň největší výhodou - s garancí 4kcal v gramu. Totéž se dá říci o isomaltulóze a proteinových izolátech, kde jde opět o cílené užití dané živiny. Když by jste si vzal třeba samotný 95% sojový izolát, taky se dá říct, že je to prázdná kalorie, neboť na mikra to bude ve zbylých 5% velmi chudé. Jediná “komplexní” věc (co obsahuje něco navíc) tam jsou asi beta-glukany, vláknina a oleje (s vitaminem E). Spoustu značek vytvoří základ např. z ovesných vloček/pohanky - zde je problém, že šarže surovin, co dorazila v pondělí, nebude stejná jako ta, která dorazí za týden, za 14 dní atd., nelze tedy garantovat tu deklarovanou výživovou hodnotu a dochází k určité nekonzistentnosti, ačkoliv zdroj sacharidů je opravdu komplexní a obsahuje i další mikroživiny. Mana se touto cestou nevydala a skládá ingredience jako lego. Oba přístupy se podle mě dají, tento je možná více přesný.

Přeji mnoho zdaru při hledání dalších zdrojů sacharidů, jejichž zvýšený obsah bych v dalších verzích Many rád viděl, ať se daří,
Koutný

Dobrý den,

v Maně jako zdroj sacharidů není využívám pouze Maltodextrin, i kdyz je hlavním zdrojem. Maltodextrin, který v Maně používáme, se vyrábí s využitím mikroorganismů a jejich enzymů amyláz z kukuřičného škrobu. Používáme ten nejkvalitnější maltodextrin evropských výrobců s vysokým oligomerizačním stupněm a čistotou a nízkým DE (dextózovým ekvivalentem). U maltodextrinu je výhodný i z technologicko-výrobního hlediska, nápoj má skvělu jemnou texturu a hladkou konzistenci. Pokud bychom použili klasické rostlinné škroby, nápoj by už nebyl tak příjemný na konzumaci. Ze stovek ochutnávek a senzorických testu toto náš R&D tým zná velmi dobře.

Dále je v Maně zdrojem polysacharidů:
Ovesná vláknina s obsahem beta-glukanů : Ovesná vláknina je komplexním zdrojem sacharidů. Obsahuje rozpustnou i nezorpustnou vláknu, podíl škrobu a navíc je ptaké bohatá na proteiny a mikroživiny. V jedné porci Mana prášku najdete 1,9 g zdraví prospěšných beta-glukanů (rozpustná vláknina). Beta-glukany mají pozitivní účinek na hladinu cholesterolu a glukózy v krvi a podporují růst přátelských bakterií v našich střevech.

Nově Mana Prášek Mark 6 obsahuje:
Inulin: oligosacharid z kořene čekanky, který má prebiotické účinky
Mrkvová vláknina: bohatá na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu s podílem dobře vstřebatelných základních sacharidů

Dále pak Mana prášek obsahuje arabskou gumu - přírodní ve vodě rozpustný polysacharid, který je díky jeho vlastnostem využíván jako stabilizátor jak v potravinářství, tak i ve farmaceutickém průmyslu. Arabská guma se získává z mízy dvou rostlin rodu akácie (Acacia senegal či Acacia seyal). V Maně tato surovina zastupuje funkci rozpustné vlákniny, zahušťovadla a stabilizátoru. I díky toto ingredienci má Mana prášek svou typickou texturu.

Minoritní zastoupení sacharidů najdeme také v dalších surovinách, ze kterých je Mana složena - proteinové složky soja, hrach, konopný protein, protein z rýže či řas také obsahuje podíl komplexních i jednoduchých sacharidů.

Receptura a poměr jednotlivých živin je nastaven i s ohledem na populační dietologické problémy. Jedním je nadbytečný příjem sacharidů s nízkým obsahem vlákniny a vysokým obsahem jednoduchých cukrů - toto pak vede k přeměně na tuky a jejich ukládání (tloustnutí), diabetilogickcm rizikům a dyslipidémii, druhým je výsoký příjem nasycených tuků - přispívají opět k připírání na váze a kardiovaskulárním problémům.

Mana obsahuje mírně snížené množství sacharidů se značným podílem vlákniny a tuky jsou zastoupeny převážně mono a polynenasycenými tuky. Mana není keto jídlo, ale nastaveným poměrem makroživin je metabolismus mírně (pouze z části) posunut směrem k tvorbě ketolátek a zisk energie je jak z glukozy ( ze sacharidů) tak ze zmíněných ketolátek. Souhlasíme, že čistě ketodieta (s velmi nízkým obsahem sacharidů <50g) není dlouhodobým řešením stravy a individuálně nemusí vyhovat každému. Pokud bychom zvýšili množství sacharidů (škrobů bohatých na glukozu) pravděpodobně by se zvýšil glykemický index celé potraviny a s tím spojené následky.

Bazální hladina ketolátek je kolem 0,5 mM. Jaterní metabolismus do krve neustále uvolňuje jisté množství ketolátek s korelací na aktuální hladinu glukosy v krvi. Po konzumaci stravy s obsahem sacharidů dojde k nárůstu glukosy nad bazální hladinu (glukosa na lačno 4-7 mM) v tento okamžik je tvorba ketolátek potlačena a organismus díky inzulinu dostává glukosu do buněk k zisku energie. Jakmile je glykémie vyrovnaná, spadne zase do bazální hladiny organismus zapojí mimo jiné (rezerva v glykogenu) tvorbu ketolátek tak, aby nedocházelo k vyčerpání organismu (energie) než ze zase najíme (v tomto čase může být koncentrace ketolátek mezi 0,5-3 mM). Pokud vyloženě nehladovíme a pravidelně se stravujeme cca po 2-3h organismus by se neměl dostat do silné ketosy.

Soňa, R&D

1 Like