Reakcia na recenziu

#1

dobry den. som uzivatlom many a chcel by som vas poprosit o reakciu na tuto recenziu: https://youtu.be/iJnaw9EZDO8
dakujem

0 Likes

#2

Dobrý den, Marceli,

děkujeme za vaši reakci a dovolte nám poskytnou oficiální prohlášení z Many:

Nesouhlasíme prakticky s žádným z tvrzení obsažených v článku a videu.

Pojďme na to od začátku:
Mana je sice v kapalné formě, avšak do žaludku přichází ve stejné fyzikální formě jako jakákoliv byť sebetvrdší strava - a to právě ve výše zmíněné kapalné konzistenci. Díky obsahu vlákniny a části proteinů, které jsou v pevné formě v Many obsaženy, je peristaltika střev naprosto normální a (znovu tedy) odpovídající jakékoliv jiné stravě.

Mana a žvýkání
Žvýkací svaly člověk používá nejen ke žvýkání stravy, ale jsou bohatě zapojeny do celé škály obličejové mimiky, mluvení a podobně. Pokud s nimi člověk neplánuje překousávat pětikoruny, či v zubech rozjíždět lokomotivy, není jejich nadměrná síla k životu nezbytná.

Mana a nasycenost
S menším sytícím efektem se uživatelé Many nesetkávají. Naopak, dle ohlasů, bychom rádi poukázali na přesně opačné zkušenosti.

Mana a stereotyp
Mana nabízí 4 příchutě. Mana origin se pyšní neutrální chutí, kterou naši zákazníci doceňují a svou případnou kreativitou si dané pozmění. Argument o stereotypu tudíž nefunguje.

Mana a slinná amyláza
Argument o slinné amyláze je bohužel také nefunkční a bohužel svědčí o autorově nedostatečné erudovanosti. Samozřejmě, slinná amyláza - ptyalin stěpí sacharidy na začátku GIT, nicméně nehraje klíčovou roli při trávení. Slinná amyláza má své opodstatnění zejména u tuhé a složené stravy. Na druhou stranu, s Manou toto natrávení sacharidů není nutné. Bohatě tedy postačí pankreatická amyláza.

Mana a GI
Mana má také zcela optimální glykemický index. Rádi bychom poukázali na nezávislou klinickou studii provedenou 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy, která se věnuje přesně tomuto tématu a tedy vyvrací autorem zmíněná mylná nařčení - https://doc.mojemana.cz/Heaven-Labs_Klinická-studie.pdf
Glykemický index Many je 29, což je nízká a zcela žádoucí hodnota. Inzulinemický index Many je rovněž zcela v normách. Všechna tato fakta svědčí o tom, že víme, co děláme a Mana je tak pro lidskou výživu optimální. Klinická studie zároveň smetla všechny případné námitky vůči kukuřičnému (ne pšeničnému, jak autor opět chybně zmiňuje) maltodextrinu.

Cena Many
Mana je složená z laboratorně analyzovaných a testovaných surovin, pocházejích od ověřených dodavatelů. Mana je jediný výrobce potravin, který zveřejňuje (opravte nás jestli znáte i jiného) kompletní analýzy vstupních surovin.
Plnohodnotný den s Manou (5 jídel po 400 kcal) vychází na 180Kč. To z našeho pohledu představuje nejlépe investované prostředky v přepočtu na nutriční hodnoty. Argumenty autora o cenách vstupních surovin tak činí veskrze irelevatní. Gratulujeme.

Mana obsahuje mnohem více, než je uvedeno na nutričním štítku, jelikož je zde legislativa, která nám ukládá, co přesně smíme uvádět na nutričním štítku. S ohledem na zmíněnou platnou legistativu nesmíme např. uvést, že Mana obsahuje o stovky nutričně prospěšných látek více, než uvádíme, mezi jinými fytonutrienty (flavonoidy, fytosteroly, vitamin K2, karotenoidy), antioxidanty, několik typů vlákniny a to jak rozpustné tak i nerozpustné z různých zdrojů a v různých formách např i beta-glukanů, bohatou směs mastných kyselin i sacharidů, vyvážené množství aminokyselin v bílkovinách. Mana dodá vše, co vaše tělo potřebuje a je v souladu se současným stupněm poznání. Záleží nám na tom, že máme prst na tepu doby ve smyslu vývoje a poznání. Inovujeme a nové poznatky promítáme do produktu. Více na našem Faq - https://blog.mojemana.cz/o-mane

K otázce na formy minerálních látek:
Celou věc je důležité brát jiným způsobem, a to komplexnějším. V případě samotných doplňků stravy je absorpce např. oxidu hořečnatého z větší části omezená. Pokud si kupujete potravinové doplňky, můžete vstřebatelnost obsažených nutrientů zvýšit tím, že je konzumujete před/po jídle nebo popřípadě ráno/večer (během dne se nám chod metabolismu mění). Mana ale není potravinový doplněk, jedná se o nutričně kompletní jídlo ve formě nápoje, které dokáže nahradit celodenní stravu.

Makro a mikro živiny v Maně
V jedné porci Mana Prášku či Mana Drinku jsou přítomny všechny makro i mikroživiny. Pokud chceme a budeme hodnotit užití Mana produktů a míru absorbce jednotlivých živin, je nutné si uvědomit, že Mana Prášek i Mana Drink je složen z více jak 40 různých ingrediencí (tyto sestávají z tisíců individuálních složek). Jednotlivé látky jsou v připraveném nápoji rozpuštěné / suspendované / emulgované ve vodě. S přípravou nápoje probíhá mnoho fyzikálně-chemických procesů, které vyvolávají chemické reakce mezi jednotlivými složkami. Pro Vaši představu zde probíhá hydratace, solubilizace, neutralizace a tedy např: z oxidu hořečnatého vzniká hydroxid, který následně podléhá vzniku mnoha hořečnatých organických solí. V Maně jsou přítomné různé formy aniontů organických kyselin (proteiny, peptidy, cukerné kyseliny, vitamin C, ….). Výsledkem je směs organických hořečnatých solí nebo anorganických hořečnatých solích chelatovaných s organickými anionty. Hořečnatý kation, který je silnou Lewisovou kyselinou, preferuje Lewisovy silné báze, tedy chelatotvorné látky, tuto funkci nejlépe splňuje kyslík aniontů organických kyselin. Zvýše uvedeného upřímně doufáme, že je tedy zřejmé, že žádný oxid hořečnatý se již v drincích nevyskytuje! Je opravdu škoda, že autor článku v hodinách chemie nedával pozor a je navíc věčná škoda, že se ohání nesmyslnými argumenty, které nemohou obstát ani v základoškolské chemii. Veškerý námi dodaný hořčík v Mana drinku se již dávno nachází v chelatovaných formách, po kterých autor evidentně touží.

Je potřeba hodnotit celek, zejména ve vědeckých disciplínách to pak platí dvojnásob. Je politováníhodné, že člověk vystupující jako samozvaný odborník na výživu, nemá elementární znalosti přírodních věd.

Veříme, že čtenář si udělá obrázek sami. Rádi bychom pozvali na náš web, kde se jednotlivým propíraným tématům dopodrobna věnujeme (s uvedením veškeré základní literatury). https://blog.mojemana.cz/o-mane

Přívětivý den za všechny přeje z Many,

Marek Humpl, MSc.
Director of Research & Development

0 Likes

#3

velmi pekne dakujem za odpoved

0 Likes

#4

Dobrý den,

děkujeme za Váš zájem a přejeme hezký den z Many!

0 Likes