První rostlinný zdroj s přirozeným výskytem vitamínu B12!

Je to oficiální!

Vitamín B12, jež se běžně v rostlinné stravě nevyskytuje, je po dlouhá léta nejvíce diskutovaným nedostatkem veganského způsobu stravování. V jídelníčku založeném na rostlinné stravě se proto tento esenciální vitamín musel vždy suplementovat v syntetické podobě, což řadě lidí způsobovalo vrásky na čele. To se však stává minulostí!
Společnost Parabel USA Inc měsíc zpátky oznámila, že ve svých rostlinkách Okřehku objevila první rostlinný zdroj přirozených bioaktivních forem vitamínu B12 adenosylcobalaminu, methycobalaminu a hydroxocobalaminu a to v množství 20mg ve 100g rostliny.
Standardně uváděná referenční hodnota vitamínu B12 je 2,4mg denně, což znamená, že jako dostatečný zdroj vitamínu B12 vám bohatě postačí pouhých 13g okřehku denně!
Jedná se rovněž o bohatý zdroj vysoce kvalitních bílkovin, omega-3 mastných kyselin (ALA) a celé řady mikronutrientů.

8912ba9a64e7299fdf73ea5d19f9ae9c
Zdroj: Pinterest

Máte už s okřehkem jako potravinou zkušenosti? Údajně se jedná o chuťově neutrální potravinu již dlouhou dobu využívanou v asijské kuchyni.
A kdo ví, třeba se jednou stane i ingrediencí MANA drinků. :drooling_face:

Pro detailnější informace doporučuji shlédnout video, které je zdrojem těchto informací.

2 Likes

Dobrý den, Georgiusi, zní to výborně!
Jen opravím, že referenční hodnota příjmu vitaminu B12 je o tři řády nižší, než uvádíte, je to 2,4 mikrogramu na průměrnou dospělou osobu a den.
Okřehek je jednou z nadějných poživatelných rostlin, rozšířený prakticky po celém světě. V některých asijských zemích je konzumuje. Zpráva o značném množství vitaminu b12 v okřehku je velmi nová (2017) a zní skvěle. Jako jeden z nadšených amatérských botaniků v teamu sleduji všechny zajímavé jedlé rostliny.
Co nadšení trochu mírní - pouze ve vztahu k vitaminu B12 - je použitá metodika stanovení forem B12, jelikož jen několik korinových derivátů má vitaminový účinek. Ostatní korinové deriváty umí naopak kompetitivně blokovat využití B12. V článku https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27596424 z Food chem použili autoři metodu zkoncentrování korinových derivátů ze vzorků rostlin pomocí imunoafinitní chromatografie (avšak ta neumožňuje kvalitní separaci vitaminově aktivních a neaktivních korinů). Poté kvantifikovali jejich množství pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie na reverzní fázi s UV detekcí. Ta však opět není specifická pro různé korinové deriváty, jelikož prakticky všechny korinové deriváty absorbují při podobných vlnových délkách a není je tedy možno efektivně rozlišovat. Navíc přidáním kyanidu draselného transformovali řadu vitaminově neaktivních korinů (ligandy na kobaltovém centrálním atomu korinového skeletu) na kyanokobalamin, což výsledek zkresluje. Z mého pohledu je tedy zpráva o obsahu vitaminů B12 v okřehku pozitivní, avšak není úplně vyhráno - není jasné, zda jde o skutečně vitaminově aktivní deriváty. V součtu to může být tak, že konzumace takového zdroje nemusí vést k nárůstu množaství vitaminu b12 v lidském těle. Nejlépe by pomohla studie biodostupnosti vit. B12 z okřehku na lidských dobrovolnících, což je poměrně drahá klinická studie.
My sami máme negativní zkušenost se stanovováním vitaminů B12 a korinových derivátů i v akreditovaných laboratořích - nedovedou rozlišit aktivní vitaminy. Stanovovali jsme je před několika lety v používané chlorelle a čistě dle výsledku analýzy jsme mohli získat dojem, že je dobrým zdrojem vitaminu B12, což však neodpovídá realitě.
Ostatní nutrienty v okřehku jsou velmi zajímavé a vhodná odrůda představuje zajímavý rostlinný zdroj potravy. Těší mě takto hluboký zájem o Manu i potenciální suroviny, zůstańte s námi:-)

1 Like