Nešla by přidat varianta 'Bez umělého sladidla' ?

Nechci byt hnodopich, ale pokud ma mana pouze 34 ingredienci a byť jen jedna neni prirodni tak se jedna o maximalne 97% rostineho puvodu. Jen pro uplnost by me zajimalo ktera/e to jsou ty nerostlinne?

Děkujeme za zpětné vazby, které předáváme našemu technologickému oddělení :slight_smile:

S pozdravem,
Mana team

Předáváme dotaz kolegům z technologického oddělení, kteří Manu vyvíjí, a jakmile obdržíme odpověď, zašleme Vám ji :slight_smile:

S pozdravem,
Mana team

ZDRAVIM

CHCEL SOM SI KUPIT MANU MARK 6 ALE VČERA SOM SI PREČITAL ČLANOK O UMELOM SLADIDLE KTORE POUŽIVA AJ MANA ‘’ SUKRALOZA ‘’ O KTOROM SA NA STRANKE www.badatel.net PIŠE ŽE SLADIDLO SUKRALOZA JE INSEKTICID KTORY NIČI IMUNITU .

JE PRAVDA CO SE PIŠE O SLADIDLE SUKRALOZA ???
↓ ↓
www.badatel.net/akoby-ste-jedli-insekticid-potravinova-prisada-co-vam-znici-imunitu/

(( OCENIL BY SOM AK BY SA MANA VYRABALA AJ BEZ SLADIDLA ))

1 Like

Dobrý den,

děkujeme za příspěvek. Předáváme ho kolegům z technologického oddělení, kteří Manu vyvíjí a jakmile od nich obdržíme odpověď, budeme Vás kontaktovat :slight_smile:

S pozdravem,
Kristýna, Mana

a taky se na některých stránkách píše tohle


Yes. More than 100 safety studies representing over 20 years of research have shown sucralose to be safe
There’s certainly no clear cut evidence that it’s harmful to humans.
However, it may not be a good choice for high heat cooking and baking.
" The safety of sucralose has been extensively evaluated by regulatory agencies around the world, and it is approved globally for use in foods and beverages as a non-caloric sweetener."
" Studies to assess long-term exposure, reproduction and development, neurotoxicity, genetic toxicity and cancer development have repeatedly demonstrated that sucralose has no safety concerns."
"When sucralose is added to rodent feed at very high levels (over one hundred times expected human consumption)" - pokud denní dávka je 0-15mg/kg tak doporučená dávka pro 60kg člověka je 0,9g, pro představu se tedy ve studiích testuje až 90g, tedy 90 000mg, mana má v porci 2mg…

“Several research studies in animals or cell culture systems have reported various changes allegedly due to sucralose; however, inspection of these studies shows significant limitations, including issues such as an absence of dose-response; inadequate assays and/or number of endpoints, insufficient and/or inappropriate statistical analyses; and lack of appropriate controls. Such deficiencies limit data interpretation.”

“The collective evidence supports that sucralose is non-carcinogenic”

" Previous and numerous more recent clinical trials, in both healthy and diabetic subjects and using a variety of approaches and conditions, and including measurement of gastrointestinal [incretins], collectively provides evidence of a lack of effect of sucralose on both glycemic control and [gut hormones]and/or gut function."

“In conclusion, the extensive database of studies assessing genetic toxicology, short and long term safety, animal and human absorption, distribution, metabolism and excretion, reproductive, development, and neurological effects and, most recently human clinical trials in healthy and diabetic subjects by numerous researchers provide a clear demonstration of safety of use of sucralose as a non-caloric sweetener in foods and beverages.”

opravdu celou tuhle anti-sukralózovou masáž nechápu…

PS pro pana PEPU: https://manipulatori.cz/clovek-ktery-stoji-za-sarlatanskymi-weby-vylectese-cz-a-badatel-net-je-zapojen-do-stamilionovych-podvodu/
https://pooh.cz/2017/07/14/pozor-na-lzimedia-ne-vsechno-jsou-noviny-lzi-jsou-dobre-placene-vnimejte-co-ctete/
https://echo24.cz/a/isYwV/42-ceskych-a-slovenskych-webu-ktere-siri-ruske-lzi

2 Likes

Zdravím,
Prášek a Mana Drink Mark 6 se skládá z téměř 42 těch nejkvalitněnjčích surovin. Mana Prášek i Mana Drink je cca z 99,5% skutečně složena z přírodních surovin, zbylé necelé procento tvoří látky, které jsou i přesto naprosto bezpečné, certifikované, laboratorně analyzované a v praxi dlouhodobě používané. Jedná se především o vitaminy a minerální látky, které jsou v Maně přirozenou součástí našich surovin a navíc je do Many ještě přidáváme v dobře vstřebatelných formách, tak abychom zajistili dostatečný příjem těchto živin. Navíc fortifikované vitaminy se vyrábějí semi-syntetickou cestou, tedy jejich produkcí ve specifických kmenech mikroorganismů. Tato technologie je velmi dobře ověřená a dlouhodobě využívaná v potravinářském průmyslu. Tyto látky nerozezná naše tělo od těch v přírodě se vyskytujících, ani ty nejcitlivější analytické přístroje. Je potřeba říct, že třeba vitamin E, přírodní, izolovaný ze sojového oleje a syntetický, jsou totožné látky. Příroda i člověk v průmyslu využívají jen trochu odlišné a v obou případech chemické cesty k syntéze těchto látek, vždy jde ale o chemický proces.

Děkujume za Váš dotaz :slight_smile:
S pozdravem

Soňa, R&D senior specialista
Mana

2 Likes

Sukralóza není vstřebávána tenkým střevem a prochází trávicím traktem do tlustého střeva, kde má negativní vliv [1] na střevní mikrofloru, což zvyšuje riziko metabolického syndromu a cukrovky. Dokonce může být pro střevní bakterie toxická, přispívat ke znečišťování prostředí [2], a způsobovat migrény [3], což naznačuje možnou neurotoxicitu. Výskyt IBD se v Kanadě po schválení sukralózy zdvojnásobil [4] , v Číně dokonce zdvanáctinásobil [5], a podobný trend lze vidět i v jiných zemích. Korelace není kauzalita a třeba randomized double-blind crossover studie z příspěvku výše [6] je mnohem přesvědčivější, nicméně si nemyslím, že je úplně jasné, jestli je sukralóza zcela bezpečná nebo ne, a proto bych se také přikláněl k verzi bez sladidla. Better safe than sorry, obzvlášť dokud jde o zdraví.

Osobně jsem manu zkusil, chutná mi, ale mám (stejně jako několik známých) výhrady k nutričnímu složení - konkrétně sukralóze a maltodextrinu. Obávám se, že mana zkrátka míří na jinou cílovku, pro kterou je prioritou cena a chuť a ohledně nutričního složení se nechají přesvědčit marketingem, což na českém trhu dává smysl, a pro tyto lidi jde bezpochyby o skvělý produkt. Dokud ale mana nezmění přístup, tak mi ostatní musímě bohužel sáhnout ke konkurenci.

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25231862/
  2. https://www.mdpi.com/1420-3049/23/10/2454
2 Likes
  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16942478/
  2. https://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2006/11002/Epidemiology_of_Pediatric_IBD_in_a.98.aspx
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23340680/
  4. Nešla by přidat varianta 'Bez umělého sladidla' ?

(Omlouvám se, jako nový uživatel jsem musel příspěvek rozdělit)

2 Likes

Také se mi sukralosa nelíbí. I na dřívější umělá sladidla bylo zpočátku pohlíženo jako dnes na sukralosu, bezpečnou a neškodnou. Než se sukralosou, tak bych si radši koupil Manu hořkou či slanou, nebo nejlépe bez ochucení.

Dobrý den. Neřekl bych, že ta chuť je uplně vynikající s takovou sladkostí. Je to zbytečné sladké.

Jak už jsme několikrát v dané diskuzi zmiňovali, dávka sukralozy v Maně je naprosto zanedbatelná. EFSA stanovila, že denní bezpečná dávka sukralozy je 15 mg = (0,015 g) na kg živé hmoty. Obsah sukralózy v Maně je nejvýše 2 mg a hlavním důvodem jejího zařazení do složení je vyrovnání chutí surovin.
Sladidla jsou obecně podrobena přísným toxikologickým testům, tudíž je můžeme považovat za bezpečná a není důvod se jich obávat. Důležité je dodržovat přijatelné denní dávky a nepřehánět s konzumací. Mají mnoho výhod jako nízká kalorická hodnota, široké spektrum využití pro diabetiky a schopnost snižovat riziko zubního kazu.
Co se chuti týče, tak respektujeme, že chuť je specifická záležitost a u každého člověka může být subjektivně jiná. Někteří zákazníci mají rádi chuť Many jako takové, jiní preferují její dochucení.
Přeji hezký den,
Maria a Tým Mana

1 Like

Ano, děkujeme. Tento argument známe. Víte, ono se to tvrdilo i o tom aspartamu a podobně. Dokonce se to tvrdilo i o tabáku, že je prospěšný. To že nějaká instituce dnes stanoví, že to tak je, zítra nemusí platit a už jsme to viděli mockrát. Ale to je jedno, já osobně vám věřím, že vám jde o prospěšnou věc. Nicméně ta diskuze je o tom, že existují někteří lidé, kteří si už na sladké chutě v podstatě odvykli a rádi by zkusili možná i něco, co neodpovídá sladkosti mateřské školy navíc za cenu sladidla.

2 Likes

A jen tak nápad, co takhle udělat dvě verze Mana a SuperMana? :wink:

Mana by byla více zaměřená na chuť+výživa za přijatelnou cenu
a
SuperMana: pouze super kvalita výživa bez upřednostnění chuti, třeba i s vyšší cenou

Já osobně chuť nepotřebuji, a dal bych přednost faktické verzi i klidně s příplatkem, ale hlavně aby to bylo co nejzdravější a nejčistší v mnoha oblastech. A myslím si, že bych nebyl sám.

GoodLuck

1 Like

Dobrý den, pane Sládku,

děkujeme Vám za komentář a podnět. V každém případě ho předáme našim kolegům z R&D oddělení. Od začátku je jejich cílem, co se týče složení Many, pracovat s těmi nejkvalitnějšími surovinami a neustále původní recepturu obohacují a posouvají dál. K tomu se posouváme nejen co se týče již existujících produktů, ale rovněž také ve smyslu produktů zcela nových. Myšlenek je spousta a všechny vyžadují spousty času, vývoje a výzkumu a dále také právě kompromisů. Proto je potřeba se vždy zasoustředit na jednu konkrétní věc a postupně se přesouvat k dalším, jelikož je naše přání, aby vše, co produkujeme, bylo v aktuálních podmínkách to nejlepší.

Děkujeme Vám za pochopení a trpělivost. O všech našich novinkách budeme jistě s nadšením informovat na našich sociálních sítích, blogu a webových stránkách.

Děkujeme za podporu a přejeme Vám pěkný den,
Nikola a Tým Mana

Ja se primlouvam za variantu super mana. Pridavam se k tem, co chut neresi. Myslim, ze k tomu celkove budou mit blizko lide zvykli na raw stravu a cast aktivnich sportovcu.
Samozrejme vam nemuzu mluvit do mise, ale nerozumim tomu, proc je tak dulezite mit pouze produkty, ktere miri na celou vetsinu.
Co jsem zaregistroval, tak snad nejvice sledovane byly dva pozadavky - na Manu bez sladidel a bez lepku. Ani v jednom smeru Mana neudelala pokrok za mozna 7 let, co jsem se na bezlepkovou variantu ptal poprve a obdrzel celkem nadejny feedback.
Mezitim konkurence samostatne rady napr. bezlepkove ma a vzhledem k tomu, ze je kupuji leta asi davaji smysl.
Neslo by R&D trochu skalovat? Vic lidi, vic produktovych rad, at proste trh povede vase nadane ruce v tom, co nebude mit smysl?
Obcas nas komunitu treba poctit nejakym pruzkumem co poptavame a kvantifikovat si to?

1 Like

Dobrý den Vojto :slightly_smiling_face: Děkujeme za Váš zájem o Manu a za Váš komentář. Věříme, že Mana za 7 let od založení udělala ohromný kus práce. V rámci vývoje jsme již u šesté produktové verze a plánujeme samozřejmě další inovace. Složení nejnovější verze se od Mark 1 podstatně liší a všechny změny odráží jak naši misi, tak i požadavky a poznatky od zákazníků. Samozřejmě, že jsme ještě neobsáhli všechno, ale věřte, děláme maximum. Nově nabízíme také rostlinný ManaBurger, který je bez lepku a jiných alergenů.
Vyřazení umělého sladidla a bezlepková Mana jsou naše dlouhodobé cíle. Neustále na nich pracujeme. U současně dostupných alternativ jsme vždy skončili u snížení kvality konečného produktu a to nejen co se chuti týče, ale také to mělo negativní dopad na nutriční profil. Našim cílem je poskytnou maximálně kompletní produkt jak nutričně, tak chuťově. U bezlepkové varianty nejde jen o výměnu ingredience, ale také zde hraje roli významný zásah do výrobních procesů v našem provozu, a to nejde udělat ze dne na den.
Proto Vás prosíme o trpělivost, tyto požadavky vnímáme, víme o nich, chceme je změnit a R&D tým na nich intenzivně pracuje.
S pozdravem Adéla a Tým Mana

1 Like

Oceňuju konzistetnost Mana týmu. Už skoro 3 roky stejná odpověď: odstranit sukralózu z receptu nejde, protože R&D tým je zanaprázdněný, např. tutti-frutti příchutěmi, které byly po zásluze vyřazeny z nabídky. U lepku je to možná složitější, ale u vynechání uměléno sladidla? Škoda

1 Like

Diky za odpoved. Je cenne, ze je to aspon na roadmape. Verim, ze v R&D urcite pracujete a verim i v kvalitu vasi prace.
Je to ale prilis dlouha doba, pokud by to skutecne byly priority. 7 let+ na vytvoreni bezlepkove varianty je dlouho. Z meho pohledu neni nekompletni produkt, ktery nechutna perfektne. Pritomnost lepku naopak je pro me blocker. Chutove mi mana skutecne chutna o neco vic, nez konkurence, pres to kupuji konkurenci, trebaze bych rad kupoval ceskou manu.
A co se tyka toho zpracovavani feedbacku z komunity, vybavim si uprimne jen zmenu velikosti baleni a posun v recyklovatelnosti. V newsletterech by bylo fajn cist neco o postupu v tech nejvice poptavanych vecwch tady. Nicmene koncim svuj, omlouvam se ze tak kriticky, vstup a preji hodne uspechu.

Dobrý den Filipe a Vojto :slightly_smiling_face: Velmi si vážíme obou Vašich příspěvků. Názory našich zákazníků jsou pro nás velmi důležité. I negativní/kritická zpětná vazba je pro nás přínosem! Můžeme Vás ujistit, že náš R&D tým na zmiňovaných inovacích opravdu pracuje a věříme, že dané produkty se do budoucna do prodeje dostanou. Pravidelně a proaktivně děláme a vyhodnocujeme průzkumy trhu a všechny reakce a zpětné vazby od našich zákazníků, stejně tak i reakce od našich zákazníků přicházející skrze zákaznické centrum i ze sociálních sítí. Našich zákazníků se také aktivně ptáme, jaké produktové novinky by ocenili nejen z pohledu složení našich výrobků. S pozdravem Adéla a Tým Mana