Dobrý den,
děkujeme za vaše dotazy a zájem o Manu a její složení. Také děkujeme za zajímavý podnět vytvořit něco jako “low-fat” Mana verzi nebo dodávat zvlášť v balení makroživiny k vlastnímu namíchání, ale ani o jedné z navržených možností v nejbližší době neuvažujeme. Rádi bychom, vyhověli každému individuálnímu přání našich zákazníků, ale Mana je koncipovaná právě jako “univerzální” nutričně kompletní jídlo, které obsahuje všechny živiny, které lidské tělo potřebuje a využije.
Naším cílem je dodávat hotový produkt o daném množství živin a kalorií s dávkou vitaminů a minerálů, tak aby průměrný člověk nemusel nic řešit pokud nestihne jídlo nebo si chce doplnit energii před nebo po tréninku. I toto je velmi individuální a při příjmu kalorií je nutné se řídit dle pravidel (calories in/calories out). Takže pokud je potřeba individuálně nastavit stravu, s Manou to lze omezením nebo navýšením množství porcí za den či vhodně kombinovat s klasickou stravou. Podívejte jak naši ambasadoři začleňují Manu do svého jídelníčku a právě většina znich jsou úspěšní sportovci https://mojemana.cz/blogs/ambasadors
A zaznamenali jste už náš nový produkt ManaBuger, který má trochu odlišné zastoupení živin https://mojemana.cz/collections/manaburger. Sledujte nás, určitě brzy příjdeme s nějakou další novinkou.
Níže k jednotlivým makrosložkám Many a proč je jejich množství nastaveno tak jak je. Mana obsahuje bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu (rozpustnou a nerozpustnou), celé spektrum vitaminů a minerálních látek. Poměr živin v Mana je dle množstevního zastoupení 24%t, 42%s, 26%b a 8% vlákniny. Dle zastoupení energetického obsahu jsou živiny v Maně v poměru 33 E%s, 21 E%b, 43 E%t a zanedbatelné množství energie z vlákniny 3 E%. Poměr živin v Mana je nastaven nejen dle doporučení EFSA/WHO, ale také náš tým odborníků z R&D sleduje současné vědecké a klinické publikace, které zaznamenávají vliv stravy na naše tělo.
Mana obsahuje snížené množství sacharidů oproti EFSA doporučení. Denní množství sacharidů z Many je 170 g sacharidů, dle EFSA je RHP (referenční hodnota příjmu) sacharidů 270 g na den. Důvodem nižšího zastoupení sacharidů v Maně v kombinaci s ostatními živinami je regulace krevní glukózy, podpoření metabolismu ve směru tvorby ketolátek z tuků a aminokyselin, které dodají kvalitní energii. U průměrného jedince, který má průměrný fyzický výdej nadměrná konzumace sacharidů může naopak vést k jejich metabolismu na tuky a ukládání do tukové tkáně. Zde je riziko podpořeno především konzumací jednoduchých sacharidů (cukru) nebo sacharidů s vysokým glykemickým indexem (brambory, těstoviny, bílé pečivo) a to v nadbytku nad stravou obsahující proteiny a tuky. Glykemický index Many je relativně nízký, 29 dle naší studie zde. Častá a neadekvátní konzumace potravin, které mají vysoký glykemický index (60 a více), zatěžuje extrémními výkyvy hladinu glukózy v krvi a je spojována s rizikem vzniku srdečních chorob a diabetes typu 2 (inzulinovou rezistencí).
Mana je jídlo s vysokým obsahem bílkovin (Mana 5 porcí obsahuje 100 g bílkovin - dle EFSA je RHP bílkovin 50 g na den). Důvodem je podpoření růstu svalové hmoty a tvorba důležitých biologických látek. V Maně jsou zdrojem aminokyselin rostlinné proteiny, u kterých je obecně známá nižší vstřebatelnost (<90%) oproti živočišným bílkovinám, proto každá porce Many dodává 20 g bílkovin, tak aby byly aminokyseliny průběžně doplňovány, a to v ideálním případě při každém jídle, protože aminokyseliny jsou z těla rychle eliminovány.
A nakonec Mana a zastoupení tuků. 5 porcí Many obsahuje 95 g tuků. Naopak dle EFSA je RHP pro tuky 70 g za den. U tuků je nutné hodnotit nejen množství v potravině, ale také sledovat kvalitativní zastoupení, tedy poměr mezi nasyceným a nenasycenými tuky. Obsahuje potravina škodlivé trans tuky? Kolik během dne přijmeme s jídlem zdravých omega-3 mastných kyselin? Konzumuji spíše živočišné tuky nebo rostlinné oleje? Jsou rostlinné oleje tepelně upravené?
V Mana prášku Mark 6 jsou zdrojem tuků rostlinné oleje - olej z mořských řas, řepkový, slunečnicový, kokosový, lněný olej, ovesný a sojový lecitin. Díky těmto olejům je Mana bohatá na MUFA (mononenasycené MK), a na nenasycené omega-6 a omega-3 mastné kyseliny ve vhodném poměru 2:1. Z omega-3 pak Mana obsahuje ALA, EPA a DHA, které podporují zdravou hladinu cholesterolu a také imunitu. Naopak obsah nasycených tuků oproti doporučení EFSA, je v Maně omezený na polovinu, kde jejich zdrojem je výborně energeticky využitelný kokosový tuk, bohatý na mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFAs).
Vyšším zastoupením hodnotných tuků, s Manou dochází k podpoření metabolismu ketolátek, které dodají energii do celého tělo (i do mozku) bez negativního vlivu na glykémii. K snížení glykemie a také omezení vstřebávání tuků se stravy slouží vláknina. Prášková Mana Mark 6 obsahuje v 5 porcích dohromady 35 g vlákniny, z toho 20 g rozpustné a 15 g nerozpustné vlákniny.
pozn. Mana nepatří mezi potraviny low-carb.
Doplňuji, že RHP je nastaveno pro dospělého 70 kg, zdravého člověka s průměrnou fyzickou aktivitou při denním příjmu 2000 kcal. Tak jako u jiných potravin je nutné uvažovat s aktuálním stavem, zda jsem sportovec, žena či muž, mám vysoký energetický výdej, nebo zda zrovna chci zhubnout nebo příbrat na svalech či na vázem, nebo zda u jedince nejsou nějaké genetické predispozice, které určují jak budu využívat živiny ze stravy. Toto vše je nutné zvážit při volbě potravin, kolik toho za den sním a v jakém poměru živin. Asi uznáte, že stravování je velmi individuální a každému může vytahovat něco jiného. Vytrvalostní sportovec pravděpodobně bude potřebovat více sacharidů aby doplnil glykogenové zásoby. Naopak při silovém sportu potřebuje člověk ve stravě více proteinů.
K přiložené studii EU SCIENCE HUB The European Commission’s science and knowledge service, pokud přečtete všechny odstavce a tabulky, autoři se zmiňují o nahrazení ve stravě nasycených tuků ve prospěch nenasycených a také důležitost v rámci tuků konzumovat omega-3 mastné kyseliny, které naopak regulují hladinu HDL a LDL pozitivním směrem. K druhé publikaci doplňuji, že zde studie vyhodnocuje vliv nízkotučné stravy pouze u žen v postmenopauzálním období, což potom nelze aplikovat plošně. U žen v tomto období dochází ke změnám v hormonální regulaci a tudíž také ke změnám energetického metabolismu a využití živin v těle. Mají větší tendenci přibírat na váze, což je do jisté míry v tomto věku přirozené.
Budu se těšit na další dotazy nebo komentáře
S pozdravem
Soňa
Senior research specialist
Mana, R&D