Mana Burger recenze složení

Zdravím, Manu nemám ráda, jelikož mi nechutná - z nápojů se můžu okamžitě poblít a prášek připravený dle návodu mi zase připomíná syrově palačinkové těsto - díky, ale ne. Nebudu mluvit ke složení drinků a prášků, ale koukala jsem na ten Mana-burger a složení je fakt “síla”. Nejvíc mi zaujala jedna ingredience, a to jodičnan draselný. Hm, anorganická látka, která se používá v analytické chemii.
Dále se tato látka používá na pokus chemické hodiny .
Výjimečně se tato látka používá namísto jodidu draselného při radioaktivním zamoření jako zdroj jodu pro štítnou žlázu, aby ji bylo zabráněno přijímat radioaktivní jód ze vzduchu.
Plus další “ňaminky” a-lá methylcelulosa (zahušťovadlo, je nestravitelná a proto dobrá na zácpu, jinak taky se používá jako lubrikant a lepidlo - prostě šmakuládka), laktát horečnatý (umělý regulátor kyselosti)…no fakt super zdravý výrobek. Přeji dobrou chuť! :smile:

Dobrý den,
děkujeme Vám za názor, velmi nás mrzí, že Vám Mana nechutná. Poprosli bychom Vás, abyste se v příštích komentářích zdržela vulgarit.
Každý máme trochu jiné chuťové preference a věříme naopak, že spoustu zákazníků je s chutí Many spokojeno, případně Vám zde posílám návod na recepty, jak si můžete Manu ochutit www.mojemana.cz/recepty.
Mana burger, je vůbec první nutričně kompletní burger, který obsahuje ve správném množství tuky, vlákninu, bílkoviny, má nízký obsah sacharidů a obsahuje všech 38 nutričně významných vitaminů a minerálů.
Jód je již přirozenou součástí našich surovin, ze kterých se Mana Prášek, Mana Drink i ManaBurger vyrábí, navíc přidáváme jód do Many ve formě jodičnanu draselného. Jodičnan draselného je anorganická sůl, která mám zajišťuje dostatečný přísun jódu, což je nejvýznamnější stopový prvek pro naše tělo, jehož denní potřeba je 150- 300 µg/ den. Jód je esenciálním prvkem Tyreoidálních hormonů - Trijodtyroninu (T3) a Tetrajodthyronin neboli Tyroxinu (T4). Při nedostatečném přísunu jódu do těla nastává jodopenie, která silně ovlivňuje činnost celého metabolismu a zapříčiňuje poruchy štítné žlázy. Jód má vliv na činnost CNS (u dětí a adolescentů může nedostatečný přísun jódu způsobit i demenci). Pokud je jodičnan draselný použit v doporučeném množství, je to naprosto bezpečná látka. Při konzumaci denní dávky Many (5 porcí) je příjem jódu 180 µg.
Methylcelulosa je v Maně používaná jako stabilizátor, jde o netoxickou, nealergenní látku, kterou naopak lze, díky jejím vlastnostem využít při léčbě zácpy. K správnému vyprazdňování přispívá samožřejmě i dostatečná konzumace vlákniny a adekvátní pitný režim. Mana burger obsahuje v jedné proci 4,2 g vlákniny z toho 1 g rozpustné a 3,2 g nerozpustné vlákniny. Zdrojem vlákniny v Mana burgeru je celulosa, vláknina z hráchu, rýže, konopí, munga, řasy a červené řepy.
Laktát neboli mléčnan hořečnatý je organická chelatovaná forma hořčíku, která je do Many a ManaBurgeru přidávána jako zdroj hořčíku. Dostatečný příjem hořčíku přispívá ke snížení únavy a vyčerpání, k elektrolytické rovnováze, normálnímu energetickému metabolismu, normální činnosti nervové soustavy, normální činnosti svalů, normální syntéze bílkovin, normální psychické činnosti, k udržení normálního stavu kostí a zubů a podílí se na procesu dělení buněk.
V případě jakýchkoliv dalších dotazů se na nás neváhejte obrátit

Zuzana, Mana

1 Like

Dobrý den paní Zuzano,

Ano, máte pravdu, chuťové preference každého z nás jsou dosti odlišné.
Nicméně, pro mně je zdravé jídlo s vyváženým poměrem všech živin to, které je ze základních přírodních surovin, t.j. zelenina, ovoce, maso, mléko, med, a to v jejich naturální formě (chemicky dál nezpracované). To zároveň znamená, že když mám chuť na bezmasitou (pro někoho zdravou) variantu burgeru, tak si ho udělám např. z vařené čočky a sladkého bramboru, nebo z červené řepy a tvarohu…možností je hodně. Hlavně si ho připravím, uvařím, upeču a je to jídlo, které voní a chutná tak, jak jídlo chutnat má.
Všechny náhražky normálního jídla jsou jenom náhražky a nikdy nemůžou být plnohodnotné a zdravé.
Nemocným lidem, kteří mají problém např. s jícnem, se dává místo klasického jídla Nutridrink, protože mají zdravotní problém. Jakmile zdravotní problém pomine, pacienti se vrací na klasickou stravu.
U toho jodičnanu draselného jste se musela pořádně seknout. Jodičnan draselný je chemické činidlo, patří mezi nebezpečné látky a k jeho používání potřebujete mít bezpečností list. Ale jodid draselný se používá i v potravinářském průmyslu a v medicíně, je to taky látka vznikající chemickým procesem - reakcí jódu a hydroxidu draselného. Takže když tohle nevíte, jak mám věřit, že vůbec něco víte? Taky to, co píšete, že z 5 porcí Many člověk získá 180 mikrogramů jódu denně - tak to fakt myslíte vážně? Doporučená dávka pro dospělého člověka je 150 miligramů denně, pro např. kojící ženy až 250mg denně. Chápete rozdíl mikro- a mili-?
Mléčnan horečnatý, čili E329, je syntetický regulátor kyselosti vyráběný z kyseliny mléčné. A patří mezi nejhorší formy horčíku, nejhůř absorbované. Vůbec se totiž nejedná o chelátovou, čili glycinátovou formu, která patří mezi nejlíp vstřebatelné.

Jelikož vidím u vás neskutečné nedostatky co se týče výživy, za svoje “vulgarity” a příspěvek se nebudu omlouvat. MANA by se měla omluvit všem, který ve snaze stravovat se zdravě, přijímají do těla chemické koktejly vámi produkované a prezentované.

S pozdravem

Ing. L.Kubíková, nutriční specialistka - výživa sportovců

Paní inženýrko,
se zájmem jsem četl vaší diskuzi se Zuzanou.
S těmi miligramy jste mi ale vyrazila dech.
Nebylo by lepší si některé informace nejprve ověřit?
Přeji krásný den
Petr

Vážená paní inženýrko Kubíková,
to jakými potravinami se budeme stravovat je na každém z nás. Jen my sami si volíme, jestli budeme vegetariáni, vegani nebo všežravci a jak se budeme v naší planetě chovat.
Mana je složena cca z 99,5% z přírodních surovin, zbylé necelé procento tvoří látky, které jsou naprosto bezpečné, certifikované, laboratorně analyzované a v praxi dlouhodobě používané. Produkt je určený pro každého z nás, který si nestíhá dát oběd, snídani, či si vařit a připravovat pokrmy. Jsou dny, kdy se bohužel nemáme čas najíst normálně, v klidu a přesto to lze nahradit něčím lepším, než je jen drahé jídlo ve fastfoodech.
V Maně se složením výrobků věnuje tým 5 odborníků, lidí vysokoškolsky vzdělaných v potravinářství, chemii a biochemii. Při formulaci Many vycházíme z doporučení WHO (Světové zdravotnické organizace), EFSA (Evropské asociace pro bezpečnost potravin), FDA (Food and Drug Administration) a zkušeností z klinické medicíny a složení inovujeme a přizpůsobujeme současnému poznání.
Vzhledem k tomu, že jste se představila jako nutriční specialistka, je pro mě velmi znepokojující, že neznáte doporučené příjmy nutrientů. Adekvátní příjem jódu za den je dle EFSA 150 μg/den (μg = mikro gramy). Na tomto odkazu můžete dohledat doporučené denní dávky makronutrientů, mikronutrientů i stopových prvků dle EFSA https://www.efsa.europa.eu/en/interactive-pages/drvs . Horní limit příjmu u jodu je 600 μg/den, což je 0,6 mg a tedy dle vašeho uvážení byste aplikovala svému klientovi vysoké dávky, které by mu mohly uškodit. Dávky v desítkách miligramů (mg) se používají k ochraně proti radiaci. Zde Vám také zasíláme odkaz na povolené formy vitaminů a minerálních látek, které mohou být používány při výrobě doplňků stravy dle Evropských nařízení, kde jodičnan draselný najdete samožřejmě jako povolenou formu https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX:32009R1170&qid=1587309803119
Mléčnan hořečnatý je chelatovaná forma hořčíku, anion mléčné kyseliny je bidentátní a tedy chelatující ligand, zcela analogický např. glycinátu. Dále pak například citronan je ligand dokonce tetradentátní, kyselina citronová má 3 karboxylové skupiny a jeden terciární hydroxyl. Jde tedy o formy minerálů organické a navíc chelatované. Ověřte si např zde: https://science.sciencemag.org/content/120/3106/41
Pokud máte jakékoli další připomínky a otázky neváhejte nás kontaktovat
S pozdravem
Zuzana, Mana

1 Like

Nehajim zadnou ze stran diskuze… ale muzu rict nasledujici: Kdyz clovek mluvi o tom jak
zdrava strava musi pochazet pouze z prirody a musi byt nutne nezpracovana tak to ukazuje ze clovek
ma velmi slabe a povrchove znalosti. Dokonce je tento omyl pojmenovan “Naturalisticky omyl” (nevim jak je to presne v cestine, tady si to muzete precist https://en.wikipedia.org/wiki/Appeal_to_nature). Prirodny jsou taky spousta jedu ktery vas zabije okamziku. Na druhou stranu, chemicky syntetizovane latky muzou byt naprosto neskodlive. Molekula nediskriminuje jeji puvod. Bohuzel takovy zaklady postradaji “Ingenyry” ktery se nazyvaji “Nutricni specialisti” a radi lidem co maji jist, coz pak ma vliv na jejich zivot. A bohuzel neni v tom sama, moderni Nutricni praktika je skoro pseudoveda (vic nez polovina vyzkumu je k nicemu)

Doktorand a vedecky Vyzkumnik, T.A

S tím naturalistickým omylem naprosto souhlasím, osobně jsem si tím taky prošel :smiley: člověk má opravdu tendenci dívat se na “přirozené” “přírodní” a “nijak neupravené” věci s až posvátnou bázní a hledat v tom nějakou spiritualitu, něco víc. Přitom je to nesmysl, který není zřejmý na první pohled… :slight_smile:

Pár příkladů: obsah účinné látky v kurkumě - kurkumin, česneku - alicin. Tyto účinné látky mají nepochybně při použití v rozumné míře určitý člověku přínosný efekt (samozřejmě se ale i bez nich lze obejít, je to jen příklad). Aby člověk dostal do těla potřebné množství, musel by za den sníst velké množství kurkumy a česneku/cibule (až nereálné, dlouhodobě neudržitelné, zažívací problém atd.). Díky vědě a vývoji se naopak podaří látku extrahovat a zabalit do kapsle - uživatelsky mnohem pohodlnější a účinnější forma/ mnohem větší množství účinné látky (odpovídající např. snězení 10 cibulí).

Zastánci všeho přírodní-only, by se měli podívat na průměrný věk dožití a jeho vývoj. Dřív všem kytičkám a bylinkářství atd. rozuměli mnohem víc než dnes, věděli, kde co roste, jak z toho udělat odvar, jak to kombinovat atd, zkrátka to měli “najetý” a ty informace se dědily z generace na generaci, svým způsobem se tento obor stále zdokonaloval. No, a dožívali se pod 45 let a skolila je dnešní chřipka :man_shrugging: :man_shrugging:

Stejné je šlechtění - od nepaměti se lidstvo snaží vyšlechtit plodiny s lepšími vlastnostmi - možnost pěstovat v horších podmínkách, odolnější proti škůdcům, větší obsah lepku v pšenici = lepší práce s pečivem atd. To, že se díky vědě (genetická modifikace) umožnilo raketovým způsobem urychlit vývoj těchto plodin, z nich kategoricky nedělá plodiny špatné. Jen se během krátké doby podařilo dosáhnout výsledku, ke kterému by se beztak někdy došlo, třeba za 200 let “klasického” šlechtění (které vlastně není nic jiného, než dlouhodobá pomalá genetická modifikace).

Nicméně je tento fenomén dle mého názoru pochopitelný, jakmile totiž něco přesahuje hranice lidského chápání běžné populace, staví se k tomu společnost s odporem/respektem/strachem, zkrátka odměřeně. To, čemu po celá léta lidstvo rozumělo, je vzít bylinku a udělat z ní odvar - dnes známé tzv. babské rady. Nelze očekávat, že se stejně otevřenou náručí budou lidé přijímat informaci o složité extrakci účinných látek či obecně tvorbě farmak. Tam uživatel vidí jen výsledek (tabletku), ale to co je za tím pro něj zůstává v mlze a má z toho strach. Cesta jak z toho ven je asi jedině edukace společnosti (vhodným a srozumitelným způsobem) a otevřenost novým informacím (a práce s nimi - což v dnešní době informačního chaosu není vůbec snadné).

AK

3 Likes

Ahoj lidi, tak jsem dnes zkusil Mana burger. Bohužel se musím přidat k těm, kteří si to už nekoupí. Ne proto, že bych měl pupínky z anorganických sloučenin, ale proto, že mi prostě nechutná.

Dobrý den,

děkujeme za příspěvek a zpětnou vazbu :slight_smile: Máme dosud skvělé hodnocení ze všech testů, které jsme udělali napříč našimi zaměstnanci, vybranými restauracemi, ambasadory i odborníky z gastronomie. Udělali jsme stovky testů a slepých hodnocení. Chuť a struktura je téměř nerozeznatelná od mletého hovězího masa. Nicméně určitě respektujeme, že chuť je subjektivní záležitost a u každého člověka může být vnímaná trochu jinak :slight_smile: Na tomto odkazu https://mojemana.cz/pages/recepty případně ještě uvádíme tři skvělé recepty na dochucení a přípravu ManaBurgeru :slight_smile:

S pozdravem,
Kristýna, Mana