Maltodextrin v Maně

Je mi líto, že musím asi jako první na tomto novém foru toto asi časté téma otevřít. Minule na FB jsem se vás ptal ohledně maltodextrinu, odpověděli jste, že z důvodu obchodního resp. výrobního tajemství nemůžete sdělit kolik tam toho maltodextrinu je.
Proč to ale řeším. Manu jsem si velmi oblíbil a v podstatě ji každý den na cestě do práce snídám, a k tomu občas i během dne. Takže Manu denně konzumuji a chci mít větší jistotu, co do svého těla dlouhodobě budu dávat. Filosofie tohoto typu doplnku stravy je mi sympatická i fandím vám- mladé nové české firmě a myslím že to děláte skvěle (i když už jste se “inspirovali” Soylentem, tak jste alespon to balení atd mohli udělat vlastní místo toho kopírování).
Zpět k Maltodextrinu. Dozvěděl jsem se, že složení všech výrobků co se u nás prodávají má takové jedno pravidlo. Co je na prvním místě, to je hlavní složkou výrobku. Když se tedy podívám na Manu, tak začíná Maltodextrinem. Takže hlavní složkou Many je Maltodextrin. Můžete tedy toto potvrdit?
Chápu, že je asi těžké vyrobit 100% přírodní produkt a ani to neočekávám ale to vaše mlžení ohledně tohoto mi nepřijde uplně seriozní.
Zvlášt když se někteří lidé mohou obávat vedlejších účinků maltodextrinu např. ničení zdraví prospěšných bakterií ve střevech a s tím spojené pozdější zdravotní komplikace.
Takže pro mě je zásaní, zda je maltodextrin jen doplněk v maně např. kvůli chuti, konzistenci atd. A nebo je to hlavní složkou.
Pouze spekulací je také další možný důvod, že maltodextrin je velmi levný, ,takže se na tom dá více vydělávat peníze.

1 Like

Tak to jsem moc zvědavá, co napíší lidé z MANY. Věřím, že je to tam jen jako doplněk. A když ne, tak to během svého nekonečného vývoje změní. Vždyť všichni víme, že MANA neustále pracuje na složení svého produktu, vymýšlí pro nás příchutě, snaží se nám splnit, co nám na očích vidí. Tak mějme trpělivost. :slight_smile:

Jinak já osobně se cítím díky MANĚ velmi dobře, takže asi mému tělu maltodextrin nevadí. Jen je pravda, že zatím jsem na ní jen pár dní.

2 Likes

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz! Těší nás, že jste věrný našemu produktu a že ho denně konzumujete!

O našich surovinách zveřejňujeme našim zákazníkům informací až mnoho. Na našich webových stránkách jsou zveřejněny veškeré informace o jednotlivých surovinách(i maltodextrinu), včetně laboratorních analýz ze státem certifikované laboratoře.

Odpověď na Vaši otázku ,Co je na prvním místě, to je hlavní složkou výrobku?‘’ je: ,Ano’’. Na obalu jsou dle legislativy uvedeny suroviny v pořadí, které odpovídá přesnému poměru, ve kterém jsou v Maně (nebo jakékoli jiné potravině) obsaženy. Maltodextrin, který používáme, odebíráme od nejlepších světových dodavatelů s vysokým oligomerizačním stupněm a čistotou, proto je lidské tělo dobře využije.
Důležitý fakt je, že nemůžeme vytyčovat jednotlivé suroviny z jakéhokoliv nutričního jídla (tudíž i Many), ale musíme vnímat celé jídlo jako celek. Kontrolu kvality našich produktů zajišťuje SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce) a složení bylo navrženo v souladu s doporučenými denními dávkami příjmu živin pro průměrného dospělého člověka, které vydávají Světová zdravotnická organizace (WHO) a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).

Veronika, Tým Výzkum a Vývoj

Děkujeme Jano, že nám takto věříte! Jsme rádi, že se po Maně cítíte dobře!

Hezký den!
Veronika, Tým Výzkum a Vývoj

1 Like

Dobrý den Veroniko,
děkuji za odpověď, kterou jsem tak trochu čekal. A bohužel mě tedy neuspokojila.
Ale jak píšete, je potřeba vnímat jídlo jako celek. Takže Mana je tímto v objemu jako celek hlavně Maltodextrin, a přestože mi chutná a líbí se mi, odmítám toto dávat dlouhodobě do svého těla.
Je samozřejmé že kontrolu produktů zajištuje SZPI, to je povinnost u každého potravinářského výrobku. Ale tím se neřeší maltodextrin a jeho dlouhodobý vliv na člověka. Zvlášt v takovém obrovském množství.
Až přijdete na trh s menší chemikálii, tak se třeba vrátím.
Mějte se.

Dobrý den Michale, díky za názor. Ano maltodextrin je souborem “chemických prvků” a jsme hrdí, že právě ony jsou součástí Many. Doručují nám totiž perfektně část sacharidové potřeby společně s palatinosou a ovesnými beta-glukany. Ještě než se pustíte do argumentace, tak musím dopředu upozornit, že celý versmír se skládá z chemických prvků, vaše tělo nevyjímaje. Negativní vnímání maltodextrinu jako suroviny je obestřeno hoaxy a vychází z nepochopení problematiky věci.

3 Likes

Ještě bych pane Michale ráda dodala, že maltodextrin se dnes přidává i do sunarů (prodávaných v lékárnách), tedy potravin určené pro kojence. Vzhledem k tomu, že kojenci právě v této životní fázi potřebují posílit střevní mikroflóru a imunitu celkově, maltodextrin by se do těchto pokrmů těžko mohl přidávat.
Další fakt je že maltodextrin není jednoduchý cukr, řadí se mezi oligosacharidy složeného z glukosových jednotek. Při hydrolýze škrobu (tedy při výrobě maltodextrinu), dochází k odštěpování monosacharidů (glukosy). Mírou udávající procento odštěpených glukosových jednotek je takzvaný dextrózový ekvivalent. V Maně používaný maltodextrin obsahuje pouze 12 % monosacharidů.

S přáním hezkého dne,
Veronika, tým Výzkumu a Vývoje

Dobrý den Jakube,
děkuji za reakci. Cením si toho, že komunikujete a tomuto tématu se nevyhýbáte.
Rozhodně nechci prudit a naopak vaše výrobky rád používat. Pouze proste chci mít jistotu, že do těla nebudu dávat dlouhodobě něco co třeba není uplne v pohodě.
Ono krátkodobě asi tělo zvládne všechno bez problémů, ale při dlouhodobém používání, což je mana takto koncipovaná, to třeba může dělat problémy.
Ano, celý vesmír je složen z chemických prvků. A je jasné, že slovo chemie je někdy zbytečný strašák. na druhou stranu když bych to vzal do extrémů, tak se můžu napít ropy, což je v podstatě docela přírodní produkt, ale pro mé tělo to dlouhodobě asi nebude uplně to pravé :slight_smile:
Pokud je tedy maltodextrin obestřen hoaxy, které jsou ale na google dohledatelné, možná i pro vás-Manu by bylo přínosné, abyste třeba na toto téma vydali nejáký článek, vysvětlení, které třeba mě a část veřejnosti aspon trochu uklidní :slight_smile:
jde třeba ten maltodextrin, který je v Maně tím hlavním objemem, něčím (přírodnějším) nahradit?
chapu že to asi není jednoduché vyladit nápoj tak aby obsahoval vše potřebné, měl správnou konzistenci, chut-vlastnosti. ale od toho tu právě jste :slight_smile: a to je výzva,ne? :slight_smile:

1 Like

Dobrý den Veroniko,
také děkuij za reakci. Je netvrdím, že je maltodextrin nejáký nebezpečný jed apod.
ale jen jsem projevil obavu, co to dělá při dlouhodobé konzumaci. tady se bavíme o letech.
přirovnání k Sunaru ano i ne.

  1. V Sunaru maltodextrin opravdu je, ale není tam hlavní složkou. V Mane ho je tedy podstatně více
  2. jak dlouho člověk (díte) pije Sunar vs jak dlouho konzumuje Manu?
    v tom je práve ta má obava - dlouhodobé používání jedné látky.

Dobrý den,

ve většina sunarech se maltodextrin objevuje již hned na začátku složení produktu, tedy je v produktu z velké části zastoupen. A jak dlouho člověk konzumuje sunar? Je to dost individuální a chápu, kam dotazem míříte, nicméně důležité fakt je, že se právě kojencům podporuje a v podstatě ‘‘staví’’ imunita (+posiluje střevní mikroflóra) na právě této surovině.
S přáním hezkého dne,

Veroika, tým Výzkumu a Vývoje
Mana

1 Like

Diky za odpověď. Již jsme k tomuto tématu psali v minulosti. Mrkněte sem

https://blog.mojemana.cz/cz/je-mana-synteticka

1 Like

Děkuji. To máte pravdu. Dobrý článek.
Když jsme u tohoto příspěvku na který odkazujete, je tam uvedeno:

Časté jsou dotazy na olejové složky, které máme v lahvičce. Proč jsou tedy oleje v lahvičce ? Protože jejich zamíchání do sáčku by vedlo k významnému snížení doby trvanlivosti. Rostlinné oleje, vystavené v pytlíku vzduchu - kyslíku - vytvářejí hydroperoxidy olejů a další produkty degradace (např.4-hydroxy-2-nonenal), které jsou zdraví škodlivé a mají nepříjemnou chuť i vůni. Týká se to i práškovaných rostlinných semen s vyšším obsahem nenasycených tuků, jako jsou oříšky apod. Produkty oxidace tuků jsou velmi jedovaté pro buňky, zejména svalové a snižují obecně životaschopnost buněk, které jsou mu vystaveny
———-

Teď tedy olej už v sáčku máte (přestože části zákazníků tato oddělená forma vyhovovala více).
Takže teď tedy to tvrzení o degradaci olejů přímo v sáčku najednou neplatí?

Ještě doplním. Asi to moc zkoumám.
Faktem je, že kdybych měl takto zkoumat bezne jidlo co člověk kupuje v obchodě a ji v restauraci, tak by se asi priste nenajedl.
Pořad lepsi Mana, která je pod kontrolou a trochu snad i takto pod drobnohledem, než některé jidlo v restauraci, kde někteří majitele hospod s vidinou tučných zisku nakoupí suroviny často pochybneho původu a kvality, a kuchař si ze zachodu ani neumyje ruce!

2 Likes

To je velmi dobrý dotaz. Tím, že jsme zvolili tu správnou technologii, jinak řečeno proces pro integraci oleje do prášku, dokážeme tak vytvořit kompaktní balení, jehož obsah vydrží bez otevření a správném skladování skutečně jeden rok bez jakýchkoliv závad. Homogenní integrace olejové složky s práškem probíhá při vysokých otáčkách za studena technologií “high speed cool mixing”, kdy jsou degradační změny rostlinných olejů minimalizovány a během vývoje Mana Prášku | Mark 5 jsme průběžně sledovali a ověřili stabilitu těchto olejů v čase, tedy že k jejich degradaci při správném skladování nedochází.

Článek, kde se zmiňujeme o samotné oxidaci tuků a jejich stabilitě je z roku 2015. Dnes se však technologie, medicína a věda posouvá rychle vpřed a ani my nezůstáváme pozadu a vyvíjíme náš produkt skrz nové poznatky.

Vážený pane Štěpáne,

děkujeme za Váš dotaz. Jak se můžete dočíst na našich webových stránkách, v Maně se opravdu vyskytuje maltodextrin z kukuřičného škrobu. Používáme ten nejkvalitnější maltodextrin evropských výrobců s vysokým oligomerizačním stupněm a čistotou, který lidské tělo dobře využije.

Suroviny, které odebíráme (tedy i maltodextrin) následně necháváme testovat ve státem certifikovaných laboratočích, abychom měli skutečně potvrzeno, že se jedná o suroviny garantované kvality.

Proces při výrobě maltodextrinu probíhá následovně: U kukuřičného škrobu dojde k hydrolýze působením enzymů a následné purifikaci. Působením enzymů na polymerní strukturu škrobu dochází k narušení glykosidických vazeb (konkrétně α (1→4) vazeb) a k následnému vzniku kratších řetězců glukosových jednotek nazývaných dle počtu molekul oligosacharidy či polysacharidy. Při hydrolýze škrobu dochází také k odštěpování glukosy (jedná se o monosacharid). Mírou udávající procento odštěpených glukosových jednotek je takzvaný dextrózový ekvivalent. V Maně máme obsažený maltodextrin s nízkým dextrózovým ekvivalentem. :slight_smile:

I přesto, že má samotný maltodextrin vysoký glykemický index, musí člověk uvažovat, že v nutričně kompletním jídle se jeho hodnota mění působením dale obsažených makro- i mikronutrientů. Dle výsledků klinické studie Many (zde) provedené ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy, je glykemický index Many neskutečných 29. Proto jsou Mana Drink a Mana Prášek (u kterého je očekávána velmi podobná hodnota GI) řazeny do kategorie potravin s velmi nízkým GI.

Kolik se ho ale přesně v Mana Prášku či Mana Drinku vyskytuje, považujeme za výrobní tajemství. Proto se nezlobte, ale tuto hodnotu prozradit nemůžeme. Co se týká změn na nutričním štítku, s novým designem obalu Mana Prášku Origin, který jsme plánovali dopředu už minulý rok, došlo k drobným změnám ve složení, tedy jak zmiňujete, u sacharidů a cukrů došlo k nepatrnému snížení.

Jako R&D tým Mana neustále sledujeme kvalitu vstupních surovin pro každou šarži, laboratorně je analyzujeme a neustále se snažíme zlepšovat původní recepturu, a proto i takto drobné změny korigujeme a sdělujeme je vám na nutričním složení (což je i naše povinnost).

Nemusíte se tedy vůbec obávat, Mana Prášek Origin v novém balení je nutričním složení stejný, jen došlo k drobnému snížení cukru, které z nutričního hlediska považujeme za přínosnější vzhledem k současnému poznání.

Veškeré idalší nformace ke složení Many najdete na našich webových stránkách ve složce FAQ: https://blog.mojemana.cz/o-mane

Pokud budete mít další otázky, neváhejte mne kontaktovat.

S přáním hezkého dne,

Veronika, tým R&D

Také obávám velkého zastoupení maltodextrinu ve složení many. Vysoký obsah tuku a vláknina v maně sice sníží GI, ale nezmění jiné efekty, které malodextrin může mít. Osobně nejsem přesvědčen, že je naprosto neškodný pro střevní miktorfloru, přestože se používá v mnoha produktech, včetně kojenecké stravy, a pokud je, nemyslím si, že vláknina v maně obsažená tyto negativní vlivy zcela mitiguje. Na druhou stranu ale rozumím, že snížení obsahu maltodextrinu a nahrazení kvalitnější surovinou by nejspíš vedlo ke zdražení produktu.

Rád bych se zeptal, neboť se mi nepodařilo nikde najít odpověď - používá se na výrobu maltodextrinu v maně GMO kukuřice?

jen pro informaci, že v nedávné době byla na toto téma provedena rozsáhlá meta analýza

Výrobky Mana jsou GMO free a používané suroviny mají příslušné certifikáty. I v budoucnu nemáme zájem GMO suroviny používat. Navíc v rámci EU na produkci GMO potravin jsou přísná pravidla.
Co se týče maltodextrinu, je pravda, že působení samotné látky v čisté formě může vést k poškození mikrobiomu a zánětlivému onemocnění střev. Je potřeba si ale také uvědomit, že negativní účinky můžeme očekávat i u jiných látek, kdybychom je používali pouze v čisté formě. Při konzumaci Many člověk nepřijímá do těla samotný maltodextrin, ale celé spektrum makro a mikroživin, nelze tedy očekávat stejný účinek, jako při jeho aplikaci v čisté formě.
Přece jenom bych chtěla zdůraznit důležitost vlákniny. Jedná se o nestravitelnou složku potravy, kterou dále rozdělujeme na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Nerozpustná vláknina zlepšuje střevní peristaltiku a je důležitá v prevenci rakoviny tlustého střeva. Díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikají při trávení a ty pak rychleji opouští trávicí trakt.
Rozpustná vláknina ovlivňuje hladinu cukru, zvětšuje svůj objem, čímž prodlužuje pocit nasycení. Působí také jako prebiotikum, což je složka potravy, která posiluje a podporuje střevní mikrobiom. Důležitou součástí prebiotik jsou β-glukany, které jsou v Maně hojně zastoupeny. Slouží jako potrava pro bakterie, jejichž enzymy fermentují vlákninu v tlustém střevě a tím vznikají mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA).
SCFA jsou pro organismus velmi důležité, jelikož snižují pH, zvyšují absorpci vápníku, železa a hořčíku, pozitivně ovlivňují metabolismus glukózy a lipidů v játrech. Stimulují odolnost vůči toxinům a škodlivým látkám, čímž podporují imunitu. Proto je důležité brát Manu jako celek a komplexní produkt a nevyzdvihovat jednotlivé ingredience
Zároveň Vám odpovím i na Váš dotaz k diskuzi o sukralóze a umělých cukrech obecně. Jak psala kolegyně v dané diskuzi výše, dávka sukralózy v Maně je zanedbatelná a je tam přidávána proto, aby srovnala celkovou chuť. Není důvod se obávat umělých sladidel díky důkladným schvalovacím procesům před jejich použitím v potravinářství. I naše jediné sladidlo, které používáme je bezpečné a ověřené. Důležité je dodržovat přijatelné denní dávky a nepřehánět s konzumací.
Na závěr jen dodám, že pokud nebudeme mít vyváženou dietu, tak je větší pravděpodobnost, že při nadměrném příjmu přírodních nebo umělých sladidel nebo jakékoliv jiné živiny, se mohou objevit zdravotní problémy. Mana ale obsahuje všechny makro i mikroživiny ve správném poměru a množství a proto ji můžeme považovat za bezpečnou potravinu určenou k denní konzumaci.

S pozdravem,
Maria, Mana

chudák kysané zelí a obecně fermentovaná zelenina, ta při přípravě kolem živočišného produktu ani neprošla a bakterií mléčného kvašení (produkující kys. mléčnou) je tam hafo a právě ty dělají těm potravinám tu přidanou hodnotu, protože na naše zažívání působí probioticky.

Is lactic acid vegan? The lactic acid that comes directly from fermented dairy products or meat is not vegan, but people following a plant-based diet will not be eating these foods anyway. Most added lactic acid is a product of beet sugar or corn starch fermentation. Therefore, the majority of products containing lactic acid are vegan. (1)

Bakterie mléčného kvašení se přirozeně vyskytují na rostlinách, stejně jako na sliznicích zvířat včetně člověka (2)

kyselina mléčná v Maně je produkt veganský, Mana jako taková je pro vegany OK, pokud tvrdíte opak, hoďte sem nějaký link, aby si to mohli ostatní lidi ověřit, veganů, co Manu konzumují, je celkem dost a takto vážné nepodložené osočení, které jako by se snažilo vyvolávat strach a nejistotu je bez podložení jen falešný poplach :slight_smile:

PS: ty % účinnosti na kolik je jaká látka užitečná, na to jste přišel jak?

Dobrý den,

Co se týká sladidel, nešlo by použít stévie sladká, která je zaručeně zdravá a navíc organismu pomáhá?

Děkuji